Гендерна рівність у вищій освіті: як втілюють політику рівних прав і можливостей у ДДУВС

Новини університету

Спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ завітали до Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ із метою знайомства з гендерною політикою навчального закладу, зокрема особливостями навчання та проживання дівчат у чоловічому колективі.

Спостерігачі СММ ОБСЄ Людівін Ест’єн, Дарлін Джексон та Войтек Кідлес зустрілися з першим проректором ДДУВС Костянтином Бахчевим, проректором Ларисою Наливайко, начальником кафедри соціально-гуманітарних дисциплін Іриною Грицай та начальником відділу зв’язків з громадськістю та міжнародних зв’язків Тетяною Чумаченко.

Основний лейтмотив зустрічі – побудова толерантного суспільства, де головну роль відіграє не стать, а рівень професіоналізму випускників українських вишів.

Представники моніторингової місії цікавилися співвідношенням кількості чоловіків і жінок у навчальному закладі, зокрема, проблемами, з якими стикаються дівчата, навчаючись у виші зі специфічними умовами навчання.

Приймаюча сторона розповіла спостерігачам ОБСЄ про особливості реалізації політики гендерної рівності у ДДУВС, зокрема заходи, які проводяться керівництвом університету спільно з представниками факультетів, членами студентсько-курсантської ради та співробітниками відділення психологічного забезпечення. Серед них провідну роль відіграють психологічні тренінги з питань рівних прав і можливостей між хлопцями та дівчатами, здобувачами вищої освіти.

Також під час зустрічі обговорили процес самореалізації та адаптації жінок, випускниць відомчих вишів, до умов роботи у чоловічому середовищі.

Проректор ДДУВС Лариса Наливайко познайомила гостей із роботою, створених на базі навчального закладу юридичної клініки «Істина» та навчально-наукової лабораторії дослідження проблем правового статусу внутрішньо переміщених осіб та забезпечення гендерної рівності та акцентувала увагу на тому, яку роль вони відіграють у реалізації політики підвищення юридичної грамотності жінок, рівня їх соціальної захищеності.

У результаті обговорень сторони дійшли висновку, що присутність жінок позитивно впливає на традиційно чоловічі сфери діяльності. Зокрема, розширення участі жінок у правоохоронній діяльності не лише допомагає запобігати ескалації конфліктів і насильства, а є запорукою прозорості силового сектору, сприяє підвищенню довіри до правоохоронної системи.

 

 


1 525