У ДДУВС розробили комплексно-оперативні заняття «Лінія 102»

Новини університету

З метою підвищення теоретичної підготовки та відпрацювання практичних навичок серед курсантів та студентів у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ організовано комплексно-оперативні заняття «Лінія 102».

Запроваджена новітня форма підготовки курсантів та студентів дозволяє майбутнім офіцерам та юристам відчути себе в умовах максимально наближених до реальних, набути вміння та навички, які їм знадобляться в процесі виконання оперативно-службових завдань, юридичної та судової практики.

Розпочинається заняття з розподілу ролей. Учасники навчального процесу розділені на 2 групи – це студенти та курсанти, які працюють у реальному часі за принципом чергової частини та відділку поліції.

Викладачами навчального закладу розроблено близько 50-ти тематичних задач, починаючи від тілесних пошкоджень, закінчуючи розбоєм, грабіжництвом та вбивством. Розподіливши ролі, учасники завдань приступають до виконання своїх безпосередніх службових обов’язків.

З числа курсантів обирається оператор, якому на телефонну лінію поступає ввідна – інформація про правопорушення, яке відбулося в тому чи іншому районі. Курсант зобов’язаний прийняти дані, зафіксувати, правильно кваліфікувати злочин та забезпечити відповідне реагування. Далі на місце злочину виїжджають патрульні поліцейські та за необхідності слідчо-оперативна група.

У студентів свої ролі – правопорушників, свідків та адвокатів.

Заняття проходять одночасно у декількох кабінетах облаштованих відеокамерами – це робочі зони співробітників поліції та місця скоєння злочинів. Зображення подій, які відбуваються у даних приміщеннях за допомогою скайпу передаються на екран, що знаходиться в одній аудиторії. Тут за тактикою дій курсантів та студентів спостерігають наставники – викладачі кафедр навчального закладу.

Заняття організовані у такий спосіб дозволяють чітко розподілити ролі, а відповідно і функції: слідчий виконує слідчі дії, оперативні співробітники проводять розшук по гарячим слідам. Свої обов’язки знають і криміналісти, починаючи від дактолоскопії, огляду місця скоєння злочину, закінчуючи затриманням злочинця. Також курсанти у такий спосіб вчаться складати процесуальні документи.

Учасники навчань забезпечені раціями, планшетами, журналами обліку та реєстрації. У розпорядженні патрульної поліції та слідчо-оперативної групи транспорт, наручники, навчальна зброя.

«Переглядаючи інсценування викладачі, запрошені практичні співробітники, курсанти та студенти колективно аналізують допущені тактичні, процесуальні та термінологічні помилки, удосконалюючи у такий спосіб навички поведінки в типових ситуаціях» – розповідає перший проректор полковник поліції Олег Золотоноша.

За результатами занять представник кожної кафедри продивляється відзнятий матеріал та оцінює кожного учасника. Тобто за 2 заняття тривалістю 2 години 40 хвилин курсанти та студенти отримують оцінки відразу за декілька дисциплін.

 

 


2 469