Новини законодавства – № 11

Новини законодавства та правові коментарі

Законом України від 19.04.16 № 1114-VIII  внесено зміни до деяких законів України щодо забезпечення права на здобуття освіти осіб, місцем проживання яких є територія проведення антитерористичної операції.

Зокрема гарантовано забезпечення реалізації права на освіту особами, місцем проживання яких є територія проведення антитерористичної операції (на період її проведення) в частнині створення державою додаткові можливостей для прийому на навчання до ВНЗ, проходження державної підсумкової атестації та отримання документа державного зразка про повну загальну середню освіту.

 

Постановою ВРУ від 1 червня 2016 року № 1397-VIII  заплановано проведення 2 листопада 2016 року в залі пленарних засідань Верховної Ради України парламентські слухання про становище молоді в Україні на тему: “Ціннісні орієнтації сучасної української молоді”.

 

Указом Президента України від 07 червня 2016 року № 242/2016 «Про Національний координаційний центр кібербезпеки» затверджено Положення про відповідний робочий орган Ради національної безпеки і оборони України. ТУРЧИНОВА Олександра Валентиновича – Секретаря Ради національної безпеки і оборони України – призначено керівником Національного координаційного центру кібербезпеки.

 

Наказом МВС України від 15.04.16 № 315 затверджено Порядок добору, направлення та зарахування кандидатів на навчання до вищих навчальних закладів із специфічними умовами навчання, які здійснюють підготовку кадрів для Міністерства внутрішніх справ, поліцейських та військовослужбовців Національної гвардії України.

Наказ набрав чинності з 03.06.16.

 

Наказом МВС України від 06.04.16 № 260  затверджено Порядок та умов виплати грошового забезпечення поліцейським Національної поліції та курсантам вищих навчальних закладів МВС із специфічними умовами навчання.

Наказ набрав чинності з 27.05.16.

 

Наказом МОН України від 24.05.16 № 560 затверджено Порядок прийому для здобуття вищої та професійно-технічної освіти осіб, які проживають на тимчасово окупованій території України.

 

Наказом МОН України від 19.05.16 № 537 затверджено Порядок проходження атестації для визнання здобутих кваліфікацій, результатів навчання та періодів навчання в системі вищої освіти, здобутих на тимчасово окупованій території України після 20 лютого 2014 року.

 

Наказом МОН України від 12.05.16 № 500 затверджено Положення про проведення у 2016 році як експерименту вступних випробувань під час вступу на основі ступеня бакалавра на навчання для здобуття ступеня магістра за спеціальністю 081 «Право» з використанням організаційно-технологічних процесів здійснення зовнішнього незалежного оцінювання.

Дія цього Положення поширюється на ВНЗ, зазначені в Переліку вищих навчальних закладів, у яких у 2016 році проводитимуться як експеримент вступні випробування під час вступу на основі ступеня бакалавра на навчання для здобуття ступеня магістра за спеціальністю 081 «Право» з використанням організаційно-технічних процесів здійснення зовнішнього незалежного оцінювання, затвердженому наказом Міністерства освіти і науки України від 08 квітня 2016 року № 409.

У вказаний Перелік ВНЗ включено:

 

Назва вищого навчального закладу
1. Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна»
2. Київський національний університет імені Тараса Шевченка
3. Львівський національний університет імені Івана Франка
4. Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут»
5. Національний університет «Києво-Могилянська академія»
6. Національний університет «Одеська юридична академія»
7. Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого
8. Одеський національний морський університет
9. Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича

 

Вступні випробування в порядку експерименту передбачають виконання тесту, який містить 2 блоки тестових завдань: «Право», «Англійська мова».

Блок тестових завдань «Право» укладається відповідно до Програми вступних випробувань під час вступу на основі ступеня бакалавра на навчання для здобуття ступеня магістра за спеціальністю 081 «Право» з використанням організаційно-технічних процесів здійснення зовнішнього незалежного оцінювання, затвердженої наказом Міністерства освіти і науки України від 08 квітня 2016 року № 409.

Блок тестових завдань «Англійська мова» укладається відповідно до Програми зовнішнього незалежного оцінювання з іноземних мов, затвердженої наказом Міністерства освіти і науки України від 01 жовтня 2014 року № 1121.

 

 


1 375